Στη Ελλάδα καταναλανώνουμε ετησίως περίπου 6 δισ. φλιτζάνια.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες, καφετέριες αλλά και ιδιώτες ασχολούνται με την ποιοτική αναβάθμιση του καφέ με σκοπό ο καφεπότης να έχει το τέλειο φλιτζάνι καφέ.
Αλλά, ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που κάνουν αυτήν την σημαντικά διαφορά? Εκτός, λοιπόν, από την πρώτη ύλη (τον καφέ δηλαδή), την θερμοκρασία ετοιμασίας του καφέ, σημαντικό ρόλο έχει και η ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούμε.
Διάφορες μελέτες έχουν γίνει με στόχο να βρεθεί το μυστικό του τέλειου καφέ, όπως για παράδειγμα του Βρετανού επιστήμονα Christopher Hendon στο δημοσίευμά του στο Journal of Agricultural and Food Chemistry: ‘ The role of Dissolved Cations in Coffee Extraction’.
Σε γενικές γραμμές το νερό που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχει τα εξής στοιχεία:
- Ελεύθερο Χλώριο 0 ppm
- Aγωγιμότητα το πολύ 600 μs/cm
- Ολική Αλκαλικότητα 40 ppm
- pH 7.0
Το σκληρό νερό δίνει μία καλύτερη γεύση. Ομως, τα άλατα που δημιουργούνται στον εξοπλισμό (μηχανές καφέ κλπ) ανεβάζουν το κόστος συντήρησης.
Οι διάφοροι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην αγορά για την επεξεργασία του νερού που χρησιμοποιούνται στον καφέ έχουν τα υπέρ και τα κατά:
Aπεσταγμένο νερό
Η χρήση του απεσταγμένου νερού προστατεύει τον εξοπλισμό, όμως επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία στο νερό η γεύση του καφέ δεν αναδεικνύεται.
Νερό από αντίστροφη ‘Οσμωση
‘Οπως και το νερό το απεσταγμένο έτσι και το νερό από αντίστροφη ‘Οσμωση, δίνει μία επίπεδη γεύση στον καφέ λόγω την έλλειψης μεταλλικών στοιχείων του νερού. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει σκουριά στον εξοπλισμό.
‘Ομως, με την κατάλληλη πρόσμιξη μεταλικών στοιχείων έχουμε την δυνατότητα να αυξήσουμε την αγωγιμότητα, ώστε να γίνει πιο σκληρό το νερό, και να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι μας.
Μαλακό νερό
Κατά την διάρκεια της διαδικασίας για την παραγωγή μαλακού νερού τα ιόντα που χρησιμοποιούνται για την αποσκλήρυνση του νερού έχουν σαν αποτέλεσμα να μας δώσουν μία επίπεδη γεύση στον καφέ. Όμως το νερό αυτό δεν θα είναι τόσο επιβαρυντικό για τον εξοπλισμό.
Νερό από ενεργό άνθρακα με καταλύτη
Με την μέθοδο αυτή απομακρύνουμε το κακής ποιότητας νερό και μετά την επεξεργασία θα παραμείνουν ορισμένα μεταλλικά στοιχεία στο νερό. Εαν η αγωγιμότητα του νερού δεν είναι πολύ υψηλή το αποτέλεσμα στο φλιτζάνι μας θα είναι σχεδόν τέλειο! Ομως, η μέθοδος αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα από τα άλατα στον εξοπλισμό.
Νερό από ενεργό άνθρακα με καταλύτη και με νανοκρυστάλους
Ισχύει ότι και στην παραπάνω μέθοδο και στο φλιτζάνι μας ο καφές θα είναι σχεδόν τέλειος! Η μέθοδος αυτή θα μειώσει τα προβλήματα από τα άλατα στον εξοπλισμό.
Εμφιαλωμένο νερό
Εξαρτάται από την πηγή που προέρχεται. Συνήθως τα εμφιαλωμένα νερά έχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία με αποτέλεσμα να έχουμε μία πικρή γεύση στον καφέ.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΧΛΩΡΙΟΥ : ΗΙ 701, ΗΙ711, ΗΙ 96710 (Χλωρίου & pH)
ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ : ΗΙ 98311, ΗΙ 98129 (Aγωγιμότητας & pH)
ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΛΚΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΗΙ775
ΜΕΤΡΗΣΗ pH : HI 2020, HI 98128, HI 9124
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ:
- Μέτρηση του pH στα τρόφιμα (μέτρηση οξύτητας)
- Η μέτρηση του pH στο σούσι
- Επιλογή Αισθητήρα Θερμοκρασίας
- Θερμοκρασία Τροφίμων
- Γνωρίζετε ότι το γάλα είναι ελαφρώς όξινο?
- Μέτρηση αγωγιμότητας στο γιαούρτι
- Μέτρηση % Brix σε σιρόπια
- Οργανα μέτρησης σε κρασιά
- Ο Μούστος και τα Χημικά Στοιχεία του.
- Χημικά Στοιχεία του Κρασιού.
- Θολότητα