Μέτρηση Αγωγιμότητας στο Γιαούρτι

YOGOURT

Περιγραφή:

Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μια πηγή πολλών ευεργετικών ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το γιαούρτι είναι παγκοσμίως ένα από τα πιο διαδεδομένα  γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνονται καθημερινά. Αναλόγως των λιπαρών στο τελικό προϊόν, το γιαούρτι παράγεται από γάλα, κρέμα ή σκόνη γάλακτος. Οποιαδήποτε άλλα επιπρόσθετα υλικά, όπως σταθεροποιητές ή γλυκαντικές ουσίες ανακατεύονται με το γάλα και παστεριώνονται.

Για πιο αποτελεσματική παστερίωση πρέπει να επιτυγχάνονται θερμοκρασίες περίπου στους 93°C για μία χρονική περίοδο η οποία μπορεί να κυμανθεί από 30 δευτερόλεπτα έως 30 λεπτά. Λόγω της διαφοράς του περιεχομένου σε λιπαρά (του γάλακτος και της κρέμας), τα συστατικά θα διαχωρισθούν μετά την διαδικασία της παστερίωσης. Για να αποφευχθεί αυτό, το μείγμα ομογενοποιείται.

To επόμενο βήμα είναι η ζύμωση. Η ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές οι οποίες θερμαίνονται στους 45°C.

Κατά την διάρκεια της ζύμωσης προστίθενται ζωντανά βακτήρια όπως Streptococcus thermophiles και Lactobacillus bulgaricus. Αυτά τα βακτήρια μετατρέπουν τα φυσικά ζάχαρα τα οποία βρίσκονται στο γάλα σε γαλακτικό οξύ.

Η χρονική περίοδος που διαρκεί η ζύμωση είναι μεταξύ 6 και 20 ωρών και κυρίως εξαρτάται από τον τύπο του γιαουρτιού που πρέπει να παραχθεί.

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα είναι η ικανότητα ενός υλικού να διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ένα διάλυμα τα διάφορα άλατα  είναι αυτά που καθορίζουν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του διαλύματος. Κατά την διάρκεια της ζύμωσης η παραγωγή του γαλακτικού οξέως μετατρέπει  το κολλοειδές ασβέστιο και μαγνήσιο σε ιόντα.

Τα ιόντα του ασβεστίου και μαγνησίου είναι αγωγοί ηλεκτρικού φορτίου και για τον λόγο αυτό καθώς προοδεύει η ζύμωση αυξάνεται και η αγωγιμότητα. Μετρώντας την αλλαγή αυτή της αγωγιμότητας μπορούμε να καθορίσουμε την λήξη της ζύμωσης. Μετά από μία συνεχή και σταθερή αύξηση της αγωγιμότητας σε κάποια χρονική στιγμή η αγωγιμότητα σταθεροποιείτε και είναι ένα σημάδι για την λήξη της ζύμωσης.

Εφαρμογή

Μία μεγάλη εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού επικοινώνησε με την Hanna σχετικά με την χρήση ενός φορητού αγωγιμομέτρου για να μπορέσουν να καθορίσουν την ολοκλήρωση της ζύμωσης κατά την διάρκεια της παραγωγής.

Το φορητό αγωγιμόμετρο HI99300 με τον αισθητήρα HI76306 ήταν το πιό κατάλληλο όργανο για την μέτρηση αυτή. Ο αισθητήρας HI76306 έχει ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας με τον οποίο επιτυγχάνεται η αυτόματη αντιστάθμιση θερμοκρασίας από 0 έως 60°C. Η ζύμωση πραγματοποιείται στους 45°C και αυτή η κλίμακα θερμοκρασίας καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του πελάτη μας.

Ο σχεδιασμός του αισθητήρα αγωγιμότητας είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό.

Η ρύθμιση του οργάνου είναι απλή και ενός σημείου, στα 1413 μS/cm, με την χρήση του ρυθμιστικού διαλύματος ΗΙ7031L  ή με την χρήση διαλυμάτων μιας χρήσης ΗΙ70031Ρ σε φακελάκια των 25 ml, τα οποία ο πελάτης μας τα βρήκε πολύ χρήσιμα για χρήση στην παραγωγή. Τα φακελάκια μίας χρήσης επίσης εξασφάλισαν στον πελάτη ότι το ρυθμιστικό του διάλυμα πάντα είναι φρέσκο δίχως να έχει μολυνθεί.

Επίσης, η απαίτηση του πελάτη ήταν το όργανο να είναι αδιάβροχο. Το HI99300 καλύπτει τις προδιαγραφές IP67 (αντίσταση κατά της σκόνης και αντοχή σε βάθος 1 μέτρου κάτω από το νερό) .

Με το ΗΙ99300 ο πελάτης έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος.

Σχετικά άρθρα