Όλοι γνωρίζουμε ότι το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και άλλες θρεπτικές αξίες. Γνωρίζετε, όμως, ότι το pH του γάλακτος είναι ελαφρώς όξινο μεταξύ 6.4 και 6.8;
Αν και το pH του γάλακτος είναι αρκετά κοντά στο ουδέτερο pH (7.0), μία μικρή αύξηση του pH του γάλακτος μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες στο τελικό προϊόν.
Η οξύτητα επιδρά στην γεύση η οποία καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος που πίνετε. Καθώς η οξύτητα του γάλακτος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, η μέτρηση του pH είναι μία μέθοδος της παρακολούθησης των συνθηκών αποθήκευσής του. Αυξημένη διάρκεια αποθήκευσης και παράδοσης του γάλακτος μπορεί να αυξήσει την περιέκτικότητα του γαλακτικού οξέως το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την γρηγορότερη ημερομηνία λήξης. Για τον λόγο αυτό η μέτρηση του pH στο γάλα είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της ποιότητάς του.
Η Hanna Instruments προσφέρει διάφορες λύσεις για την μέτρηση του pH στο γάλα εκ των οποίων μία από αυτές είναι το φορητό πεχάμετρο ΗΙ 99161 το οποίο είναι σύμφωνο προς τις προδιαγραφές HACCP.
Mία άλλη παράμετρος η οποία πρέπει να μετριέται με προσοχή είναι η θερμοκρασία.
Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει το γάλα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κατά την διάρκεια της παστερίωσης το γάλα θερμαίνεται σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία για μία ορισμένη χρονική περίοδο έτσι ώστε να εξολοθρευθούν τα βακτήρια (listeria, Salmonella και Ε. Coli) τα οποία είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Η Hanna Instruments προσφέρει διάφορες λύσεις για την μέτρηση της θερμοκρασίας στο γάλα εκ των οποίων μία από αυτές είναι το φορητό θερμόμετρο ΗΙ 93503 το οποίο είναι σύμφωνο προς τις προδιαγραφές HACCP.