Απαραίτητα Θρεπτικά Στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών

agr1

Ειδικά πειράματα στην υδροπονία έχουν αποδείξει ότι, κάθε ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών, έχει μία καθορισμένη λειτουργία στην ανάπτυξή τους. 

Άζωτο – Nitrogen (N)

Το Άζωτο είναι ένα πρωτεϊνούχο στοιχείο, το οποίο συναντάται στα φυτικά κύτταρα σαν αποθηκευμένη τροφή. Είναι κύριο συστατικό άλλων οργανικών ενώσεων όπως η Χλωροφύλλη, τα Αμινοξέα και σε κάποιες φυτικές ορμόνες. Ο μεταβολισμός του αζώτου είναι ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης του φυλλώματος (φυτική ανάπτυξη). Υπερβολική παρουσία Αζώτου έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανθοφορίας. Η απουσία Αζώτου έχει σαν αποτέλεσμα το κιτρίνισμα των φύλλων και την περιορισμένη ανάπτυξη νέων βλασταριών. 

Κάλιο – Potassium (K)

Το Κάλιο αποθηκεύεται στους ιστούς οι οποίοι εχουν ραγδαία ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο για τη δημιουργία πρωτεϊνών, την διαίρεση κυττάρων, τη δημιουργία υδατανθράκων, αμύλου και σακχάρων. Η έλλειψη Καλίου έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη ανάπτυξη του φυτού καθώς και την ύπαρξη προβληματικών φύλλων (τρύπια, σημαδεμένα, υπανάπτυκτα κλπ). 

Φώσφορος – Phosphorus (P)

Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα μέρος των πρωτεϊνικών κυττάρων, φωσφορικών λιπιδίων, νουκλεϊκών οξέων κ.α. Η παρουσία του είναι απαραίτητη για την φωτοσύνθεση και την δημιουργία πρωτεϊνών. Η υπερβολική δόση φωσφόρου έχει σαν αποτέλεσμα δημιουργίας άλγων και απώλειας ψευδαργύρου. Η έλλειψή του θα μειώσει την ανάπτυξη του φυτού και θα παρουσιασθούν κόκκινες-καφέ κηλίδες στα φύλλα. Επίσης, θα υπάρξει και πρώιμη πτώση στα φύλλα. Δεν πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που απαιτούνται, γιατί θα δημιουργηθούν άλγη και απώλεια ψευδαργύρου.

Ασβέστιο – Calcium (Ca)

Η ύπαρξη του Ασβεστίου στα φυτά είναι σημαντική καθώς είναι δομικό στοιχείο των κυττάρων και βοηθάει στην κυκλοφορία του νερού μέσα στα κύτταρα των φυτών. Μερικά φυτά πρέπει να έχουν ασβέστιο για να απορροφήσουν άζωτο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Η έλλειψή του θα δώσει καχεκτικά νέα στελέχη, τα φύλλα θα κιτρινίσουν ή να έχουν κίτρινες άκρες.

Ιχνοστοιχεία

Χρησιμοποιούνται σε μηδαμινές ποσότητες στα λιπάσματα.

Σίδηρος – Iron (Fe)

Είναι απαραίτητος για την σύνθεση της χλωροφύλλης. Είναι σημαντικό στοιχείο για τα αναπτυσσόμενα τμήματα των φυτών. Η έλλειψή του εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων. Εάν το pH του νερού είναι αλκαλικό, ο σίδηρος δεσμεύεται και δεν απορροφάται από τα φυτά.

Μαγγάνιο – Manganese (Mn)

Είναι απαραίτητος για την φωτοσύνθεση, αναπνοή και τον μεταβολισμό του αζώτου. Η έλλειψή του μπορεί να φανεί σαν πράσινες φλέβες η σαν ανοιχτό πράσινο υπόστρωμα. Σε προχωρημένα στάδια τα ανοιχτόχρωμα σημεία γίνονται άσπρα και τα φύλλα πέφτουν. Καφέ, μαύρα η γκρι στίγματα μπορεί να εμφανιστούν δίπλα στις φλέβες. Στο αλκαλικό νερό πολλές φορές παρατηρείται έλλειψη μαγγανίου, ενώ στο πολύ όξινο νερό μπορεί να υπάρχει περισσότερο από το κανονικό λόγο της τοξικότητας.

Ψευδάργυρος – zinc (Zn)

Είναι στοιχείο των ενζύμων και των αυξητικών ορμονών. Είναι απαραίτητος για το μεταβολισμό των υδρογονανθράκων, την σύνθεση πρωτεϊνών και την ανάπτυξη των στελεχών (σωστή επιμήκυνση). Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει σαν αποτέλεσμα σημαδεμένα φύλλα.

Χαλκός – Copper (Cu)

Συναντάται στις ρίζες των φυτών και παίζει ρόλο στο μεταβολισμό του αζώτου. Η έλλειψή του έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των άκρων των ριζών και το μαύρισμα των άκρων στα φύλλα.

Βόριο – Boron (Β)

Είναι κυρίως απαραίτητο για την δημιουργία των κυττάρων και την απορρόφηση ασβεστίου. Το βόριο είναι σημαντικό για πολλές λειτουργίες των φυτών, όπως η ανθοφορία, η βλάστηση κ.α.

Χλώριο – Chlorine (CI)

Η μετακίνηση του νερού στα κύτταρα, η φωτοσύνθεση εξαρτώνται από την ύπαρξη Χλωρίου. Η υπερβολική παρουσία Χλωρίου, σε μερικά φυτά θα παρουσιασθούν αυξημένα επίπεδα τοξικότητας. Η έλλειψή του έχει σαν αποτέλεσμα το μαρασμό των ριζών και την δημιουργία πιο κοντών ριζών.

 

Σχετικά άρθρα