Έλεγχος Εδάφους…Γιατί, που και πως!!!!

agr2

Τα θρεπτικά συστατικά στο χώμα διαφέρουν ανάλογα με την εποχή.

Η ποσότητα και η ύπαρξη των θρεπτικών συστατικών μπορεί να αυξηθεί όταν εμπλουτίζουμε το έδαφος με λιπάσματα, κομπόστες κλπ ή μειώνεται στην περίοδο της πλήρης ανάπτυξης των φυτών και κατά την περισυλλογή των καρπών. Ο έλεγχος του εδάφους θα μας καθορίσει τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων. Επίσης, θα μας δώσει πληροφορίες για το κατά πόσο και με ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να εμπλουτίσουμε το έδαφος. Μερικά φυτά έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε εδάφη σε διαφορετικές τιμές pH και άλλα φυτά αναπτύσσονται σε συγκεκριμένη τιμή pH με μικρές αποκλίσεις. Τα περισσότερα λουλούδια, λαχανικά και φρούτα αναπτύσσονται καλύτερα σε ελαφρά όξινα εδάφη (μεταξύ pH 6.1 και 6.9). Φυτά, για παράδειγμα όπως η αζαλέα, το ροδόδεντρο και κάποια μούρα απαιτούν ακόμα πιο όξινο έδαφος για να αναπτυχθούν. Έτσι λοιπόν, με τον έλεγχο του εδάφους έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε με ακρίβεια εάν το έδαφος μας είναι όξινο αλκαλικό ή ουδέτερο. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από το φυτό πολύ πιο εύκολα όταν το pH είναι περίπου 6.5. Όταν το pH είναι μεγαλύτερο από αυτή την τιμή, τότε υπάρχει δυσκολία στην απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και ο σίδηρος. Όταν το pH είναι μικρότερο από 6.5, τότε το μαγγάνιο γίνεται τοξικό και καταστρέφει τα πιο ευαίσθητα φυτά. Ελέγχοντας το έδαφος με ένα Test Kit Εδάφους, κρατάτε πάντα σταθερά τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα να μην ξοδεύετε παραπάνω λιπάσματα (και κατά συνέπεια χρήματα) και να προστατεύετε και το περιβάλλον μας.

 

Πότε πρέπει να ελέγχω το Έδαφος;

Τα εδαφικά δείγματα λαμβάνονται την άνοιξη, για τα καλλιεργημένα εδάφη. Για νέα εδάφη, τα δείγματα λαμβάνονται οποιαδήποτε στιγμή το έδαφος είναι καλλιεργήσιμο. Πάντως οι περισσότεροι ελέγχουν τα εδάφη κατά την άνοιξη. Παρ’ όλα αυτά, το φθινόπωρο είναι μια πολύ καλή εποχή για τον έλεγχο, επειδή έχουμε όλη την άνεση να προετοιμάσουμε το έδαφος μέχρι την άνοιξη και ειδικά εάν υπάρχει η υποψία προβλήματος του pH. Εφόσον πρέπει να αυξήσουμε το pH η κατάλληλη εποχή είναι το φθινόπωρο και εάν πρέπει να μειώσουμε το pH το θεϊιο πρέπει να εφαρμοσθεί κατά την άνοιξη.

 

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το Έδαφος;

Κάθε δύο με τρία χρόνια πρέπει να γίνεται ο έλεγχος του εδάφους. Όμως, και η πιο συχνή παρακολούθηση έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη παρακολούθηση της ποιότητας του εδάφους , ειδικά εάν καλλιεργείτε φυτά τα οποία απαιτούν υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών.

Η ΗΑΝΝΑ INSTRUMENTS παράγει προϊόντα τα οποία μετράνε τις παρακάτω παραμέτρους :

  • Αγωγιμότητα
  • Άζωτο
  • Φώσφορο
  • pH
  • Κάλιο
  • TDS

 

Σχετικά άρθρα