Μετρήσεις σε εξωτερικούς χώρους

Πως θα επιλέξετε το σωστό όργανο για δειγματοληπτικές μετρήσεις σε εξωτερικούς χώρους

Τα όργανα που θα χρησιμοποιηθούν εκτός εργαστηρίου πρέπει να είναι αδιάβροχα, εύκολα στη μεταφορά και να είναι εξοπλισμένα με ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνει σωστά η μέτρηση.

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ; Κατά τη γνώμη μας, είναι το πιο σημαντικό κριτήριο. Αρκετές φορές οι μετρήσεις δεν γίνονται σε ηλιόλουστες ημέρες!!! Πολλές φορές πρέπει να μετρήσουμε σε ποτάμια, λίμνες, πηγές κ.ά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από το να βραχεί το όργανο μέχρι να πέσει… μέσα στο νερό. Επιλέγοντας ένα αδιάβροχο όργανο ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να καταστραφεί το όργανο.
  2. ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ;  Ειδικά για τα πεχάμετρα, όταν επιλέγουμε ένα ηλεκτρόδιο, πρέπει να παρατηρήσουμε το εξής:Είναι η κεφαλή του ηλεκτροδίου προστατευμένη μέσα στο πλαστικό σώμα; Εφόσον είναι, τότε η πιθανότητα να σπάσει είναι μικρότερη, ειδικά εάν κάνουμε μετρήσεις σε ποτάμια, λίμνες κλπ., όπου η ζημιά μπορεί να γίνει αν ακουμπήσει στο βυθό ή αν χτυπηθεί από υλικά μεταφερόμενα από τη ροή του νερού.
  3. Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ; Σε εξωτερικούς χώρους συνήθως δεν υπάρχουν πρίζες με 220V εκεί που θα θέλαμε! Η επιλογή ενός οργάνου με μπαταρίες είναι επιτακτική, όπως και ο έλεγχος των προδιαγραφών για τη διάρκεια των μπαταριών κατά τη λειτουργία του οργάνου. Ίσως είναι πολύ αργά, όταν ανακαλύψετε ότι οι μπαταρίες διαρκούν μόνο για 2 ώρες..
  4. ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ; Πολλά όργανα στην αγορά είναι εξοπλισμένα μόνο με το ηλεκτρόδιο. “Εκεί έξω”, λοιπόν, θα χρειαστείτε ρυθμιστικά διαλύματα, αντιδραστήρια, ποτήρια ζέσεως, κ.λπ. Στην επιλογή σας πρέπει να ελέγξετε εάν το όργανο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για τις μετρήσεις σας υλικά.

Σχετικά άρθρα