Δείκτης διάθλασης σε Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής

HI96800
Περιγραφή

Ο δείκτης διαθλάσης είναι ένα οπτικό χαρακτηριστικό της ουσίας και των διαφόρων διαλυμένων σωματίδιων σε αυτή. Κατά την κατασκευή των προϊόντων ατομικής υγιεινής ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται για να ελεγχθούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν.

Για παράδειγμα, κατά την παραγωγή ενός make-up που αντανακλά το φως – δίνοντας στο χρήστη μια λαμπερή επιδερμίδα – θα επιλεγούν πρώτες ύλες, όπως μίκα, που διαθλούν αντανακλούν το φως. Το αντίθετο ισχύει για την παραγωγή ενός προϊόντος το οποίο χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ρυτίδες. Εδω χρησιμοποιούνται υλικά που απορροφούν το φως και έχουν χαμηλή διάθλαση όπως τα οξείδια του σιδήρου. Αυτή η αρχή χρησιμοποιείται στις λοσιόν και στα προϊόντα για τα μαλλιά. Ενώσεις σιλικόνης προστίθενται σε σαμπουάν και μαλακτικά για την ενίσχυση της λάμψης. Λόγω της υψηλής διάθλασης του δείκτη που είναι που είναι παρόμοια με της τρίχας, η ουσία φαινύλιο διμεθικόνη είναι μια ένωση σιλικόνης συχνά παρούσα σε conditioners μαλλιών. Μια πρόσφατη τάση της αγοράς σε προϊόντα ατομικής υγιεινής είναι τα άχρωμα τζελ, τα οποία εμφανίζονται σε αποσμητικά, απολυμαντικά χεριών, σαμπουάν και ούτω καθεξής. Προκειμένου να επιτευχθεί μια γέλη που είναι καθαρή, οι δείκτες διάθλασης των υδατικών και μη υδατικών συστατικών θα πρέπει να ταιριάζουν στο γαλάκτωμα.

Δείκτης διάθλασης ορίζεται ως ο λόγος της ταχύτητας του φωτός στο κενό με την ταχύτητα του φωτός στην ουσία του προίόντος. Ως αποτέλεσμα αυτής της ιδιοτητας, το φως θα “λυγίσει” ή θα αλλάξει η κατεύθυνση, καθώς ταξιδεύει μέσα από ουσίες με διαφορετικά διαθλαστικά χαρακτηριστικά ή πυκνότητες. Κατά τη διέλευση από ένα υλικό με υψηλότερο δείκτη διάθλασης μέσω ενός με χαμηλότερο δείκτη διάθλασης, υπάρχει μια κρίσιμη γωνία στη διεπαφή του όπου συναντώνται οι δύο ουσίες, κατά την οποία το φως δεν μπορεί πλέον να διαθλεί αλλά θα αντανακλά αντ ‘αυτού. Αυτή η κρίσιμη γωνία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του δείκτη διάθλασης, δεδομένου ότι είναι γνωστός για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων για την προσωπική υγιεινή.

Ο δείκτης διάθλασης μιας ουσίας επηρεάζεται έντονα από τη θερμοκρασία και το μήκος κύματος του φωτός που χρησιμοποιείται για τη μέτρησή. Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθεί μέριμνα της αντιστάθμισης της θερμοκρασίας και του μήκους κύματος. Οι μετρήσεις του δείκτη διάθλασης αναφέρονται σε θερμοκρασία 20° C (nD20) ή σε μη αντισταθμισμένη (nd). Τυπικές τιμές n για κοινά υδατικά διαλύματα αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα:

 Δείκτες διάθλασης υδατικών διαλυμάτων στους 20° C ως προς τον αέρα με Κίτρινο Φως

Υλικό

Νερό                              1.3330

Σάκχαρα 10%               1.3478

Acetic οξύ 4%             1.3359

Αιθανόλη 40%            1.35832

Προπανόλη 72%         1.3751

 

Εφαρμογή

Ένας κατασκευαστής λοσιόν, για κρέμες, σαμπουάν, αφρόλουτρων κλπ έψαχνε για τη μέτρηση του δείκτη διάθλασης των τελικών προϊόντων του και των συστατικών των πρώτων υλών με σκοπό τον έλεγχο και την υποβολή εκθέσεων ποιότητας.

Ένα τυπικό προϊόν, όπως το αφρόλουτρο περιέχει νερό, επιφανειοδραστικές ουσίες ή απορρυπαντικά, αντιβακτηριακές ενώσεις, αρώματα, αιθέρια έλαια και, μερικές φορές, ρυθμιστές pH. Η μέτρηση του δείκτη διάθλασης μιας πρώτης ύλης ή του τελικού προϊόντος, ενώ δεν είναι ένας δείκτης των επιμέρους συγκεντρώσεων του συστατικού, είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί η συνοχή του εν λόγω προϊόντος από παρτίδα σε παρτίδα. Ο Δείκτης διαθλάσης του τελικού προϊόντος μπορεί να υποδεικνύει ότι όλα τα συστατικά είναι παρόντα στις σωστές συγκεντρώσεις, διασφαλίζοντας ότι το τελικό προϊόν θα εμφανίζουν τις επιθυμητές ιδιότητες.

Για αυτήν την ανάγκη, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου του πελάτη χρησιμοποιήσε το HI96800 Ψηφιακή Διαθλασίμετρο για τη μέτρηση του δείκτη διάθλασης και % Brix σε υδατικό υλικό. Ο διευθυντής του εργαστηρίου ήταν ευχαριστημένος με την τιμή του οργανου και ότι το διαθλασίμετρο αναφέρονται απευθείας σε δείκτη διάθλασης. Εκτίμησαν, επίσης ,την αυτόματη αντιστάθμιση θερμοκρασίας (ATC), τη λειτουργία και το ευρύ φάσμα για την αντιστάθμιση θερμοκρασίας του δείκτη διάθλασης, 1,3330 – 1,5040 nD20 με υψηλή ακρίβεια ± 0,0005 nD20. Το ανοξείδωτο ατσάλι που χρησιμποιείται στην υποδοχή του δείγματος είναι εύκολο να καθαριστεί και η λειτουργία του οργάνου με τρία πλήκτρα ήταν απλό στην χρήση για το ανειδίκευτο προσωπικό.

Σχετικά άρθρα